Franska Tisdagar Våren 2020 – Här kommer programmet!

Feb 24, 2020 Nyheter

by Maria

Franska Tisdagar är Franska Filmfestivalens filmserie på biografen Zita. Tisdagar på Zita har blivit synonymt med franska filmer och säsongen bjuder på filmer som aldrig visats i Sverige tidigare och exklusiva förhandsvisningar av kommande franska filmer.

SANNINGEN
● 10 mars kl.18.30 – Zita Folkets Bio – Salong 1, Stockholm
Köp din biljett HÄR.
Regi: Hirokazu Kore-eda | I rollerna: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier 107 min | Frankrike, Japan | Engelska, Franska –  Svensk text

Fabienne, en legendarisk och smått självcentrerad fransk filmstjärna, ska precis ge ut sin självbiografi. Något skeptisk flyger hennes dotter, tillsammans med man och barn, in från New York till barndomshemmet i Paris för att fira moderns utgivning. De har inte setts på länge och återföreningen mellan mor och dotter övergår snabbt till konfrontation.

Filmen visas i samarbete med Asiatiska FilmFestivalen.

HOCHELAGA – TERRE DES ÂMES
● 17 mars kl.18.30 – Zita Folkets Bio – Salong 2, Stockholm
Köp din biljett HÄR.
Regi: François Girard | I rollerna: Samian, Raoul Max Trujillo, Vincent Perez  |99 min | Frankrike, Grekland | Franska – Engelsk text

Ett enormt skyfall drabbar Montreal och ett spektakulärt slukhål öppnar sig på Molsonstadion mitt under en pågående fotbollsmatch. Stadion får evakueras och förvandlas på några timmar till en arkeologisk fyndplats. Århundraden av historia upptäcks under planen. Den mohawkiske arkeologen Baptiste Asigny börjar undersöka platsen, och kommer att upptäcka en mångfald av generationer som bebott området, var och en med sina begravda hemligheter.

I samarbete med Délégation générale du Québec à Londres.

ASH IS PUREST WHITE
● 24 mars kl.18.00 – Grand biografen – Salong 2, Stockholm
Snart kan du boka din biljett!
Regi: Jia Zhang-Ke | I rollerna: Tao Zhao, Fan Liao, Casper Liang 136 min | Kina, Frankrike | Mandarin –  Svensk text

Qiao är förälskad i Bin, en lokal gangster. Under en strid mellan två gäng avlossar Qiao ett skott för att skydda honom och döms till fem år i fängelse. När hon släpps ut letar hon upp Bin för att ta vid där de slutade….

Filmen visas i samarbete med Asiatiska FilmFestivalen.

 

 

FAHIM – DEN LILLA SCHACKPRINSEN
● 14 april kl.18.30 – Zita Folkets Bio – Salong 1, Stockholm
Köp din biljett HÄR.
Regi: Pierre-Francois Martin-Laval | I rollerna: Gerard Depardieu, isabelle Nanty, Ahmed Assad | 107 min | Frankrike | Franska – Svensk text

Nekade asyl i Frankrike lever åttaårige Fahim Mohammad under en tid illegalt som hemlös i Frankrike tillsammans med sin far. Genom viljestyrka och sin kärlek till schack lyckas dock Fahim vända den nedåtgående spiralen. Han får kontakt med landets främste schacktränare, den gruffe Sylvain Charpentier (Gérard Depardieu), som tar honom under sina vingars beskydd.

 

PROXIMA
● 28 april kl.18.30 – Zita Folkets Bio – Salong 2, Stockholm
Köp din biljett HÄR.
Regi: Alice Winocour | I rollerna: Eva Green, Matt Dillon |107 min | Frankrike, Tyskland | Franska – Svensk text

Sarah är en fransk astronaut, och den enda kvinnliga deltagaren i det rymdprogram som förbereder sig inför en ett år lång expedition. Som ensamstående mamma till en åttaåring känns expeditionen än mer krävande, och med lika delar skuld och mod försöker hon hitta balans i sin roll som banbrytare och mamma.

 

 

IT MUST BE HEAVEN
● 5 maj kl.18.30 – Zita Folkets Bio – Salong 2, Stockholm
Köp din biljett HÄR.
Regi: Elia Suleiman | I rollerna: Elia Suleiman, Tarik Kopty, Kareem Ghneim, George Khleifi | 97 min | Frankrike, Tyskland, Kanada, Turkiet | Engelska, Franska, Arabiska, Hebreiska, Spanska – Svensk text

Elia flyr Palestina i ett försök att hitta ett nytt hemland. Men han inser snart att Palestina följer honom. Löftet om ett nytt liv förvandlas till en härva av problem som är så trassliga att man inte kan göra annat än att skratta åt alltihop. Hur långt han än reser, från Paris till New York, så är det alltid något som påminner honom om det förflutna.t döda?

 

ÖVERSÄTTARNA / Les traducteurs
● 26 maj kl.18.30 – Zita Folkets Bio – Salong 2, Stockholm
Köp din biljett HÄR.
Regi: Régis Roinsard | I rollerna: Lambert Wilson, Olga Kurylenko, Sidse Babett Knudsen, Riccardo Scamarcio, Eduardo Noriega |105 min | Frankrike | Franska – Svensk text

Nio översättare har lyckats få ett riktigt drömjobb. Tillsammans ska de översätta den avslutande delen av en omåttligt populär fantasytrilogi. Hemlighetsmakeriet inför boksläppet är på den nivån att de får utföra arbetet isolerade i en lyxigt inredd bunker. Trots den rigorösa säkerheten händer det otänkbara. De tio första sidorna av manuskriptet sprids online. Tjuven är uppenbarligen en av översättarna och den uppretade förläggaren tänker inte sky några medel i jakten på den som läckt manuskriptet. Drömjobbet blir en mardröm.

ADULTS IN THE ROOM
● 2 juni kl.18.30 – Zita Folkets Bio – Salong 2, Stockholm
Köp din biljett HÄR.
Regi: Costa-Gavras | I rollerna: Christos Loulis, Ulrich Tukur |124 min | Frankrike, Grekland | Franska – Svensk text

I kölvattnet av börskraschen som startade i USA 2007 är Grekland 2015 ett land på ruinens brant. Bakom lyckta dörrar försöker landets finansminister Gianis Varoufakis (Christos Loulis) rädda vad som räddas kan genom hårda åtstramningsförslag. Allt för att Grekland inte ska knuffas ut ur EU och ned i en evig skuldfälla.