Franska Tisdagar Vinter / Vår 2019

Feb 28, 2019 Nyheter

by Maria

De Franska Tisdagarna är tillbaka på Bio Zita från 12:e MArs till 9 April! Bienvenus!

Tisdag 12 Mars: MES PROVINCIALES
Regi: Jean-Paul Civeyrac I rollerna: Andranic Manet, Gonzague Van Beresseles, Corentin Fila, och Diane Rouxel.
136 min – 2017 – Frankrike
Franska – Engelsk text

Etienne kommer till Paris för att studera filmskapande på Sorbonne. Där träffar han Mathias och Jean-Noël som delar hans passion för film. Men under året på skolan måste de möta utmaningar inom såväl vänskap som kärlek – och samtidigt välja sina konstnärliga strider.. 

Tisdag 19 Mars: DANS LA BRUME
Regi: Daniel Roby – I rollerna:Romain Duris, och Olga Kurylenko.
134 min – 2018 – Frankrike, Kanada
Franska – Engelsk text

Mathieu vägrar ge upp kampen för att få ut sin 11-åriga dotter Sarah från det hermetiska rummet hon bor i sedan födseln, slagen av en barndomsjukdom. Plötsligt slår en jordbävning till i Paris. En dödlig dimma sipprar ut från jorden. Panik sprider sig i staden. 

Tisdag 26 Mars: VID EVIGHETENS PORT
Regi: Julian Schnabel – I rollerna: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, och Mads Mikkelsen.
110 min – 2018 – USA, Frankrike, Storbritanien
Engelska, Franska – Svensk text

Willem Dafoe Oscarnominerades för sin gestaltning av Vincent van Gogh i berättelsen om ett konstnärligt geni som får betala ett högt pris när han utmanar samtidens normer. Vi kommer nära inpå Vincent när han i trakterna kring Arles skapar tavlor med djärva penseldrag och den sydfranska landsbygdens glödande färger. Enstöringen Vincent känner bara samhörighet med konstnärsvänner som Gauguin (Oscar Isaac) samt sin älskade bror Theo (Rupert Friend); andra betraktar hans konst som osund, och honom själv som galen. Ett möte med en präst (Mads Mikkelsen) ger Vincent insikt om att han kanske målar för människor som inte är födda än. 

Tisdag 2 April: PIEDS NUS DANS LA BRUME
Regi: Francis Leclerc – I rollerna : Justin Leyrolles-Bouchard, Julien Leclerc, Roy Dupuis, och Catherine Sénart.
112 min – 2017 – Kanada
Franska – Engelsk text

1927. Det är Felixs sista år med familjen innan han ska börja på college till hösten. Tillsammans med sin trogne vän Fidor kommer han att möta motgångar, kärlek och död på vägen mot vuxenlivet. 

Tisdag 9 April: PEARL
Regi: Elsa Amiel – I rollerna: Julia Föry, Peter Mullan, Vidal Arzoni

80 min – 2018 – Frankrike, Schweiz
Engelska, Franska – Svensk text

Léa Pearl förbereder sig för finalen i ett internationellt bodybuilding-mästerskap när hon får oväntat besök. Hennes före detta älskare dyker upp med deras sex-årige son som hon knappt känner. Det tar inte lång tid innan hon inser att trots många år av hård träning så har hon försummat att hålla en muskel i trim – den viktigaste.