Franska Filmfestivalen på Cinemateket

Jan 21, 2019 Nyheter

by Maria

För fjärde året i rad har Franska Filmfestivalen det stora nöjet att samarbeta med Cinemateket i Stockholm för att erbjuda klassiska franska filmer och delta i vår “L’Heure Critique” där en filmkritiker från Frankrike och en från Sverige utbyter synpunkter med publiken om en franska film.

Sextiotalets svensk-franska samproduktioner

Den 5 mars 1965 tecknades ett samarbetsavtal i Paris mellan Svenska Filminstitutet och Centre National de la Cinématographie. I Filminstitutets årsberättelse från 1964–65 beskrivs uppkomsten och syftet: ”Regeringarna i Frankrike och Sverige, vilka är angelägna om att utveckla och bredda samarbetet mellan de båda ländernas filmindustrier, beslutar att främja coproduktion av filmer som genom sin artistiska och tekniska kvalitet är ägnade att tjäna de båda ländernas prestige”. Mellan 1966–67 producerades fem filmer, regisserade av några av den franska filmens då största regissörer:Jean-Luc Godard, Agnès Varda, Robert Bresson, Alain Resnais och Jacques Doniol-Valcroze.

Min vän Balthazar av Robert Bresson

Tillsammans med Franska Filmfestivalen lyfter vi fram detta, i en svensk kontext, unika samarbete. Vi visar fyra av dessa samproduktioner som sinsemellan är väldigt olika, och som ironiskt nog präglas av skaparnas visioner snarare än deras produktionsmässiga och ekonomiska förutsättningar.

Texter : Stefan Ramstedt

Alla filmer här!

I programmet ingår:

MASCULIN FEMININ – Maskulinum – femininum

Måndag 11 FEB – kl 18.00 , Cinemateket

Regi: Jean-Luc Godard /
I rollerna:  Jean-Pierre Léaud, Chantal Goya, Evabritt Strandberg
104 min –  1966 – Frankrike, Sverige
Franska – Svensk text

I Godards generationsskildring om ”Marx och Coca Colas barn” berättas med osedvanlig ömhet en kärlekshistoria mellan Jean-Pierre Léauds och popsångerskan Chantal Goyas rollfigurer som bryts upp med dagspolitiska exkursioner och sociologiska intervjuer. På Hotel Continental i Stockholm spelade Godard in en sekvens som utgör en ”film i filmen” – en Bergman-pastisch med Evabritt Strandberg och Birger Malmsten.

Efter visningen samtalar Stefan Ramstedt med filmkritikern Alice Leroy. Samtalet är på engelska och pågår i 45 minuter.