Årets tema

Jan 16, 2019 Nyheter

by Maria

Le Bel âge! Det är ett av franskans finaste uttryck, bland annat för att det finns så många sätt att tolka det. Med årets program vill vi illustrera några av dessa tolkningar.

För en människa är 20 år en ung ålder. Det är stunden i livet då man har massor av energi, tycker att allt ska vara möjligt och vågar omfamna livet med öppna armar. Det är också en period då man får nya perspektivet på livet, då man börjar ta ansvar och helt enkelt då man håller på att bli vuxen.

Denna mångfald av känslor och erfarenheter hittar vi hos de 20-åriga karaktärerna i årets program: hos Ella som upptäcker Paris underjordiska spelvärld (JOUEURS av Marie Monge), hos Leo som längtar efter kärlek (SAUVAGE av Camille Vidal-Naquet) och hos Charlotte som utforskar sin sexualitet (CHARLOTTE A DU FUN av Sofi Lorain).

Samtidigt är 20 år en respektabel ålder för en filmfestival. Det känns nästan otroligt att Franska Filmfestivalen har funnits så länge!

Festivalen har gått igenom och utvecklats mycket med åren  tack vare vår kära publik i Stockholm och i övriga Sverige. Vi vet att några av er har besökt festivalen sedan starten 1999! Vi är tacksamma för att ni har följt den när den vuxit upp. Vi glädjer oss även över alla nya besökare och vill fortsätta uppmuntra er nyfikenhet på Frankrike och fransk – och franskspråkig film.

Ett gigantiskt tack från djupet av våra hjärtan! Vi hoppas att vi tillsammans ska fortsätta upptäcka hur bred, fantastisk och oväntad fransk film kan vara… i minst 20 år till!

Ett varmt tack även till våra sponsorer och stöd som står bakom festivalen: Institut Français de Suède, Frankrikes Ambassad i Sverige och framför allt till Stockholms stad som tog emot festivalen och erbjöd en idyllisk miljö från början.

Nous vous souhaitons un joyeux festival!

Franska Filmfestivalen team