Årets gäster

Jan 16, 2019 Nyheter

by Maria

2019 Franska Filmfestivalen tar emot åtta gäster för att fira sin 20:e upplaga!

ANNA KOFMEL  

Anna Kofmel (f.1982 i Schweiz) studerade animation på Lucerne School of Art and Design och Ecole Nationale Supérieur des Arts Décoratifs i Paris. För sin skolfilm Chrigi som handlar om det brutala mordet på hennes kusin Christian Würtenberg har hon erhållit många priser. Hon har varit verksam som självständig animations- och dokumentär regissör samt som illustratör. Hon har även grundat sitt eget produktionsbolag Asako i Zurich. Chris the Swiss från 2018 är hennes senaste film.

Chris The Swiss – Onsdag 13 februari kl 18.30 – Hagabion, Göteborg

Fredag 15 februari kl 17.30 – Bio Rio, Stockholm

DENNIS DO  

Denis Do föddes 1985 i Paris. 2009 tog han examen vid den prestigefyllda skolan Les Gobelins. Hans studentfilm The Ribbon handlade om en kärlekshistoria under den kinesiska kulturrevolutionen. Funan är hans debut. Dennis Dos filmer inspireras av hans franska, kinesiska och kambodjanska rötter och blandar alltid det intima med den stora historien.

Funan – Söndag 17 februari Frukost kl 10.00, Filmstart: kl 10.30 – Bio Rio, Stockholm

THIBAULT KIENTZ AGYEMAN

Thibault Kientz Agyeman är sonen till en musiker. Han började spela piano redan när han var tre år. Han skrev musiken till fler kortfilmer och Kirikou, männen och kvinnorna (2012) var första långfilmen han skrev musiken till, efter det kom Le Gang Des Antillais och Funan. Han är precis färdig med musiken för serien Arthur och Minimojerna.

Funan – Söndag 17 februari Frukost kl 10.00, Filmstart: kl 10.30 – Bio Rio, Stockholm

MARIE MONGE

Marie Monge föddes 1987 och studerade film på la Sorbonne Nouvelle i Paris. Hon har skrivit och regisserat flera kortfilmer, bland annat Marseille by Night som blev nominerad till en César 2014. Treat Me Like Fire är hennes långfilmsdebut.

Joueurs (Treat Me Like Fire) – Lördag 16 februari kl 11.00 – Bio Rio, Stockholm

CAMILLE VIDAL- NAQUET

Efter sin masterexamen i litteratur regisserade Camille Vidal-Naquet en experimentell kortfilm på teckenspråk, Génie, och sedan kortfilmerna Backstage och Heady Stuff. Samtidigt undervisar han i filmanalys. Sauvage är hans debutfilm.

Sauvage – Torsdag 14 februari kl 18.00 – Bio Capitol, Stockholm

Fredag 15 februari kl 18.30 – Hagabion, Göteborg

EMMANUEL GIRAUD

Emmanuel Giraud har producerat Sauvage, som regisserats av Camille Vidal-Naquet. Produktionsbolaget heter Les Films de La Croisade och grundades 1995, där producerades bland annat Boxes av Jane Birkin och kortfilmen La Fugue av Jean-Bernard Marlin som bland annat vann Guldbjörnen i Berlin 2013 för Bästa kortfilm.

Sauvage – Torsdag 14 februari kl 18.00 – Bio Rio, Stockholm

Fredag 15 februari kl 18.30 – Hagabion, Göteborg

ALICE LEROY

Alice Leroy är doktorand i filmvetenskap. Hon var student och sedan föreläsare på Ecole normale supérieure de Lyon. Nu undervisar hon i filmanalys och är forskare inom film- och bildvetenskap på Paris Université Est. Hon skriver även filmkritik för fler filmtidskrifter bland annat Débordements.

“L’Heure Critique” Maskulinum Femininum – Måndag 11 februari kl 18.00. – Cinemateket, Stockhol

STEFAN RAMSTEDT

Stefan Ramstedt arbetar som programredaktör på Cinemateket och redaktör för filmtidskriften Magasinet Walden. Han har en bakgrund som filmvetare och har tidigare arbetat som frilansande kurator och har skrivit om film för såväl svenska som internationella publikationer. Under festivalen kommer han att samtala om Godards Maskulinum Femininum med franska filmkritikern Alice Leroy.

“L’Heure Critique” Maskulinum Femininum – Måndag 11 februari kl 18.00. – Cinemateket, Stockholm