• Date: May 05, 2016
  • Time: 18:00
  • Venue: Filmhuset - Bio Victor
  • Location Stockholm
Boka och köp

Cosmos

REGI: Andrzej Żuławski

I rollerna: Sabine Azéma, Jean-François Balmer, Jonathan Genet, Johan Libéreau | 102 min | 2015 | Frankrike, Portugal

Franska – Engelsk text

“L’heure critique” : visningen följs av ett samtal mellan en svensk kritiker – Helena Lindblad från DN – och en fransk kritiker – Alice Leroy från Critikat och Débordements.

 

SYNOPSIS
Witold har missat sina tentor i juridik, Fuchs har just lämnat sitt jobb på ett modeföretag i Paris. De kommer att tillbringa några dagar i ett så kallat familjepensionat där en rad störande fenomen sker: en hängd sparv i skogen, en fascinerande deformerad mun, en träbit som mött samma öde. Och slutligen tecken på taket och i trädgården.

PRISER OCH NOMINERINGAR: Bästa Regi i Locarno 2015, Sitges International Film Festival 2015, Tokyo International Film Festival 2015

TRAILER

ANDRZEJ ŻUŁAWSKI

zulawski siteAndrzej Żuławski föddes i Polen 1940 och studerade politik och filmvetenskap i Paris. Han  jobbade först som regiassistent för Andrzej Wajda. 1971 regisserar han sin debutfilm La Troisième Partie de la nuit som censurerades i Polen, han åkte därför tillbaka till Frankrike för att fortsätta göra filmer. Som en av Frankrikes viktigaste regissörer, kännetecknas hans verk av träffsäker stilistisk extravagans med sprängkraftiga skådespelarprestationer. Under hans 40-åriga karriär har många ikoniska skådespelare jobbat med honom: Romy Schneider, Sophie Marceau, Isabelle Adjani, Francis Huster, Jacques Dutronc, Guillaume Canet, Lambert Wilson. Han är även författare till flertal böcker och jobb inom teatern på sin meritlista. 

Han dog 17 februari 2016, precis innan Cinemateket anordnade ett retrospektiv av hans imponerande karriär. Cosmos är hans sista film -efter ett uppehåll på 15 år – baserad på boken av Witold Gombrowicz, en av Polens viktigaste författare, filmen är ett poetiskt opus som belönades på Locarnos filmfestival för bästa regi.

 

I samarbete med
cinemateket