CINECOURTS EN HERBE (Svenska)

Franska Filmfestivalen är jättestolt över att vara partner till den fransktalande filmfestivalen Cinécourts en Herbe. Första upplagan ägde rum i april år 2016 i Stockholm. Festivalen föddes ur det fantastiska initiativ som togs av Serge Moussay och Frédéric Dinel som är lärare på Lycée Français Saint Louis i Stockholm respektive Lycée Français Jean Monnet i Bryssel, som är en del av nätverket AEFE (Agence pour l’Enseignement Français à l’Etranger).

Capture d’écran 2017-04-17 à 17.09.12Filmerna tillverkas av elever mellan 6 och 18 år från skolor i Europa och Skandinavien. 2016 var det 102 anmälda filmer från 7 olika europeiska länder: Belgien, Frankrike, Irland, Storbritannien, Nederländerna, Danmark och Sverige. I år tävlar fler än 100 filmer från länder som Tyskland, Österrike, Belgien, Bulgarien, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Irland, Litauen, Luxemburg, Norge, Polen, Tjeckien, Rumänien, Ryssland, Sverige och Turkiet.

I Stockholm har Franska Filmfestivalen nöjet att ordna en offentlig visning av elevernas filmer på vita duken samt en prisceremoni i april. En jury väljer vilka filmer som ska gå vidare i tävlingen och röstar även fram Grand Prix i Stockholm. I I Bryssel röstar en annan jury fram Grand Prix i Bryssel.

I Stockholm ordnar Lycée Français Saint Louis en tävling där eleverna får skapa affischen till Cinécourts. I år har affischen för 2017 skapats av Idrissa Diop från klass CM2-A.

Den berömda belgiska regissören Jaco Van Dormael var Gudfader till den första upplagan av Cinécourts en Herbe och skådespelerska Philomène Grandin var ordförande för Stockholms jury! I år är det den fransk-svenska regissören och producenten Olivier Guerpillon som är ordförande i Stockholmsjuryn. I Bryssel är är det skådespelerskan Géraldine Doignon som har rollen som ordförande för juryn i Bryssel.

 


Skulle du vilja att din franskklass deltog i den andra upplagan av Cinécourts en Herbe under 2018?

Du kan anmäla din klass tills 20:e januari 2018: https://www.inscription-facile.com/form/b0r5Aopg1TviikBtxY7z. Här hittar du Cinécourts en Herbes webbsidan samt förordningen av  Cinécourts En Herbe 2018!

 

  Kontakta oss för mer information:

Serge Moussay : smoussay@lfsl.net

Frédéric Dinel : frederic.dinel@lyceefrancais.be

Franska Filmfestivalen : info@franskafilmfestivalen.se

 


Cinécourts en Herbe 2017:

Presentation av 2017 års upplaga

De nominerade filmerna

Affischerna

 Cinécourts en Herbe 2016:

 Presentation av den första upplagan

 De nominerade filmerna

 Affischerna som skapades av eleverna i Lycée Français Saint Louis.

 Trailer för Cinécourts en Herbe 2018:

 

 

CINECOURTS EN HERBE ANORDNAS I SAMARBETE MED

lycée français St Louis gris serré
lycée français Bxlls
Lycée henri Senez GRIS
AEFE gris