Franska Filmfestivalen fyller (redan) 17 år!

160414-programme comple_DEFt17 år ung, denna stund av blomstrande ungdom och av fullständigt åtagande men en period som är fylld av entusiasm och hängivet engagemang men också, i skuggan av den annalkande vuxendomen, upptäckten av känslan av att vara «stor».

Denna 17:e upplaga viger sig åt att vidga horisonter, förhoppningsvis till stor glädje för vår trogna publik som följt oss ända från början, samt för den nya. Från Paris förort till Marockos gator, från den chilenska kusten till kinesiska landsbygden, från vinvägen runtom Frankrike till de stora sjöarna i Québec, må denna festival bli en fantasiresa utan att lämna biofåtöjlien.

Programmet till årets upplaga av festivalen är skapad utifrån viljan att ge er en överblick av den oändliga mångfalden som franska och franskspråkiga filmer presenterar. En alldeles för snabb överblick förstås, men vi hoppas och tror att ni kommer dela både vår häpnad inför filmernas skönhet och vår nyfikenhet över vad som gömmer sig bortom horisonten.

Bortom horisonten? Det okända. Det skrämmande osynliga, som icke desto mindre måste konfronteras till varje pris, som soldaterna i Wakhans dal (Ni Le Ciel Ni La Terre), om möjligt med Souverains charmiga oskuldsfullhet (Guibord S’en Va-t-en Guerre) och ibland också med en gnutta ren galenskap (Cosmos).

Bortom horisonten ligger också en värld där alla möjligheterna breder ut sig. Så är det för Fatima och hennes döttrar (Fatima). Det är också där vi tar chansen mot det som anses omöjligt som Perrine (Les Chaises Musicales) och Clément (Les Deux Amis). Också där hägrar även möjligheten att återuppfinna sig själv, om och om igen i all evighet med människor vi älskar (Les Ogres).

Det är precis detta som filmkonsten inbjuder till. Varje film är ett möte, en bekräftande blick, en oefterhärmlig röst. Kort sagt, ett fönster öppet mot världen.

Till denna upplaga av festivalen, förnyad och förbättrad av vårt passionerade festivalteam, har vi äran att få besök av regissören Emmanuel Mouret, vars senaste film Caprice inviger festivalen.

Programpunkten ” L’heure critique ” äger rum på Cinemateket i samband med den svenska premiären av den bortgångne Andrzej Zukawskis senaste poetiska verk, Cosmos. ARTE Actions culturelles ansluter sig till festivalen för andra året i rad, och bjuder er att upptäcka, gratis, två uppmärksamade filmer som stått ut det senaste året.

Ytterligare otaliga överraskningar väntar dig som deltar i vårt firande på franska av “Le 7ème Art”.

Nous vous souhaitons un excellent festival !

 

 Kolla hela programmet här.

 

2015 var festivalens temat Medelhavet: det har alltid varit en plats som inspirerat filmregissörer, men är framför allt en mänsklig mötesplats där kulturer från länderna runt Medelhavet stöter ihop och blandas.